MEVROUW PIETERSE IS 82 JAAR EN IS AL MEERDERE KEREN GEVALLEN

 

Mevrouw Pieterse is al jaren weduwe. Ze woont zelfstandig en is altijd erg actief geweest. De laatste tijd gaat ze wat achteruit; het lopen gaat minder goed en ze is ook al meerdere keren in huis gevallen. De kinderen maken zich zorgen. De huisarts heeft mevrouw verwezen naar zowel fysiotherapie als ergotherapie. Fysiotherapie voor het verbeteren van kracht, balans en conditie. Ergotherapie voor beoordeling en advies ten aanzien van het veilig handelen en eventuele woningaanpassingen.
De ergotherapeut start met een uitgebreid intakegesprek. De dochter van mevrouw is hierbij aanwezig. Tijdens dit gesprek worden de problemen die mevrouw ervaart in haar dagelijks handelen besproken en haar wensen worden geïnventariseerd. Er wordt in overleg met mevrouw en haar dochter een plan opgesteld. Ze wil graag werken aan veilig zelfstandig douchen, opstaan van het toilet en buitenshuis verplaatsen (aangezien de supermarkt te ver is om te lopen en het fietsen niet meer lukt).

De ergotherapeut observeert de genoemde activiteiten, brengt de risicofactoren voor het vallen in kaart en loopt samen met mevrouw de woning door. De ergotherapeut werkt samen met de fysiotherapeut en mevrouw krijgt het advies om met een rollator te gaan lopen. Kleine woningaanpassingen, zoals drempelaanpassingen en wandgrepen in douche en toilet worden geadviseerd en mevrouw oefent met het manoeuvreren met de rollator in de woning. Dankzij een douchestoel lukt het mevrouw om nog zelfstandig te blijven douchen.

Voor het probleem met het boodschappen doen worden meerdere oplossingen besproken. Mevrouw wil er graag zelf op uit kunnen blijven gaan en kiest uiteindelijk voor een scootmobiel. Ze schaft hem zelf aan, echter een aantal lessen om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen blijken noodzakelijk. Uiteindelijk heeft mevrouw het rijden onder de knie en kan ze weer zelf boodschappen doen. Ze gaat er zelfs mee naar haar dochter.