DE HEER VAN WOENSEL HEEFT EEN ECHTGENOTE MET ALZHEIMER

 

Mevrouw Van Woensel heeft de ziekte van Alzheimer. Ze vergeet veel, maar vooral haar man heeft daar last van. Hij heeft het gevoel dat ze haar niet meer alleen kan laten. Hij wil haar overal bij helpen en juist dat irriteert haar. Er ontstaat regelmatig een conflict.

De ergotherapeut gaat in gesprek met zowel mevrouw als de heer en observeert alledaagse activiteiten die voor mevrouw belangrijk zijn. Doelen worden met elkaar gesteld en uiteindelijk lukt het mevrouw om, met hulp van enkele aanwijzingen op papier en een kleine verandering van indeling in de keuken, zelfstandig koffie te zetten en tafel te dekken. De rolverdeling tijdens het koken wordt iets aangepast, zodat de heer en mevrouw samen met plezier dagelijks de warme maaltijd bereiden.

Tevens heeft de heer geleerd en ervaren dat door een positieve benadering zijn vrouw zijn geboden hulp beter accepteert. En door het inschakelen van hulp in huis kan hij weer op dinsdag naar het koor. Mevrouw en de heer kunnen weer genieten samen, ondanks de Alzheimer.